Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/yetbg/ringmedia.eu/wp-includes/post-template.php on line 284
Дигитален маркетинг & WEB услуги

Нашата история

Хронология на най-важните събития в историята на компанията:

2000

Как започна всичко?

Както повечето неща в живота, всичко започна напълно случайно. Една забравена папка на desktop-а на първия ми компютър, запали желанието в мен да се развивам в тази област. Във въпросната папка бяха файловете на мой приятел, който използва компютъра ми, за да редактира курсовата си работа  по информатика. Тези няколко файла от папката му образуваха един простичък уеб сайт – изцяло написан на HTML, без CSS и без сложни скриптове. Именно това ме провокира да започна всичко!

2002

Първият уеб сайт

Две години след първата ми среща с world wide web, се появи и първата изцяло завършена и качена в мрежата уеб страница. Преди нея, имах няколко започнати и недовършени проекта, в които експериментирах разни „нови“ за мен неща. Това бяха години, в които комуникацията в интернет вървеше в IRC и хората завързваха контакти с напълно непознати в каналите. Именно там намерих и първите си „клиенти“ (условно казано, понеже не взех никакви пари), които бяха собственици на канала #kostenec и искаха да им направя сайт. Страницата представляваше малка фото галерия с хора от канала (или поне част от тях, които имаха сканирана снимка). Гениално решение предвид бавните скорости на интернет връзката и лимита в пощенските кутии. За съжаление сайтът, изчезна в небитието заедно със всички останали микространици в hit.bg, но това беше първия работещ клиентски сайт.

2003

Първият собствен проект и феноменът „трафик“

Както всяко средностатистическо момче, така и аз имам увлечение към автомобилите. Всяка неделя, ходих с по-големия ми брат и негови приятели на незаконни, улични състезания и правех снимки с първия ми цифров фотоапарат. След състезанията, много от хората ме търсеха за да им изпращам снимки. Гонките бяха модерни и всички се интересуваха от тях. Реших, че вместо да губя време и да изпращам на всеки снимки по отделно, мога да ги кача някъде и да давам линк.

Така се появи и първият личен проект. Беше хостнат в hit.bg понеже предлагаха безплатен хостинг до 10MB, а (sub)домейнът беше yambol-race.hit.bg. Кръстих го така, понеже състезанията бяха на едно изоставено селскостопанско летище между Ямбол и Елхово.

Сайт нямаше – просто една бяла страница със снимките в нея. От любопитство поставих брояч за посещенията. Останах шокиран от данните получени от него – 60 посещения за 5 дни! На фона на днешният трафик това е смешна статистика, но за времето си беше впечатляваща.

2004

Надграждане и нови технологии в първия проект.

След като видях потенциала в първия ми проект, реших да надградя идеята. Вече бях събрал доста снимки от състезанията и контакти с потенциалната ми аудитория. Страницата беше преименувана на yes-race.hit.bg (YES – Yambol, Elhovo и Sliven), а освен новото име, имаше и куп нови неща: Информация за колите, които се състезаваха, програма за предстоящи сбирки и куп други неща.

Купувах си всеки брой на списаниe PC World и списание Download. Към тях имаше прикрепен диск с полезен софтуер и от  там намерих една малка програма с колекция от Java скриптове. Веднага намерих приложение на много от тях в проекта. Все още обаче всичко беше статично (HTML) и нововъведенията ми костваха адски много време.

2005

Динамичнен уеб и системи за управление на съдържанието

Един от най-близките ми приятели (в последствие превърнал се в много важна част от фирмата) дълго време се опитваше да ме убеди, че мащабите на проекта отдавна изискват използването на PHP и система за управление на съдържанието. Това беше непозната материята за мен и избягвах да прибегна към нея, страхувайки се че няма да се справя с всичко ново. Обстоятелствата обаче го налагаха…

Новото надграждане дойде с нов собствен домейн и хостинг. Вече не бях зависим от десетте мегабайта на hit.bg и имах поле за изява. Проектът премина на e107 (система за управление на съдържанието), Invision Power Services (форум система), трафикът се увеличи в пъти и достигаше няколко хиляди посещения дневно.

2006

VIHITOS Studio

Помните ли че в предния абзац за 2005 г. споменах за един много близък  човек? Неговото име е Андон Иванов и на него дължа много! През въпросната 2006 година с него направихме първото ни студио за уеб носещо името VIHITOS Studio ( Идва от първите букви на nick-овете ни в IRC, той Virosss а аз H1pNoTiC – колко ламерско звучи сега 😀 )

Двамата реализирахме няколко проекта за клиенти, които вече не са online по форсмажорни обстоятелства.

2011

Появата на Ring Media

В края на 2011 г. след няколко сливания и преминавания в различни фирми, основното ядро на компанията се обособява с името Ring Media. Към този момент, мрежата от собствени сайтове и проекти на фирмата започна да се разраства, като тематиката на отделните сайтове и близка помежду си. Това стои в основата на името на новия бранд.

2012

Първата ни награда

В началото на 2013 г. на тържествена церемония по повод приключването на Сезон 2012 бяхме поканени на събитие организирано от наши клиенти. Там Ring Media получи първата си награда, а отличието ни връчи Радко Петров, председател на Автомобилен Спортен Клуб „Вромос“, чийто уеб сайт изградихме и управляваме все още.

Наградата се присъжда за изключителни заслуги в развитието и популяризирането на автомобилния спорт в България благодарение на платформа и приложения социален маркетинг.

2017

аСоциалната мрежа

През последните няколко години, съсредоточихме сили в развитие на собствени проекти, в социалните мрежи и най-вече във Facebook. След като бяхме „отстранени“ от голямата сцена с нечестни похвати и претърпяхме загуби за стотици хиляди, решихме да насочим усилията си в проекти, които са по-малко зависими от големите играчи.

Кой знае, краят на нещо голямо може би е началото на нещо велико!