Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/yetbg/ringmedia.eu/wp-includes/post-template.php on line 284
Дигитален маркетинг & WEB услуги

Как да повишим онлайн продажбите? Част 2: Доставки

В поредица от публикации ще споделим с вас, някои от тънкостите, които сме научили и използваме в наши собствени и клиентски проекти. Повишаването на продажбите не винаги е свързано с рекламни кампании. Този резултат може да бъде постигнат и с няколко действия, които не са свързани с допълнителни разходи. В първата част от статията, ви запознахме с възможностите, които дава използването на онлайн чат. В тази част от поредицата „Как да повишим онлайн продажбите?“, обръщаме внимание на доставките.

ДОСТАВКИ

Доставката е много важна част от целия процес при една електронна поръчка, затова собствениците на онлайн магазини трябва да обърнат сериозно внимание на куриерите, с които работят. Честа практика на много сайтове е да оперират с по-малки куриерски компании, за да получат по-ниска цена. По-ниската цена от своя страна в много от случаите води до по-бавно изпълнение на доставките, а не рядко и до повреда на стоката при транспорт. Всички теза негативи обаче ще оставят петно върху имиджа на вашия онлайн магазин, въпреки форсмажорните обстоятелства. За да добиете по-ясна представа за това колко важно е поръчките, които изпращате да пристигат бързо и без щети ще ви дадем следния пример: Представете си че сте собственик на онлайн магазин за часовници. Имате направена поръчка за дамски такъв, предназначен за подарък. Изпращате артикулът по малък курирер, но се оказва че фирма с която работите, няма офис в населеното място до където желаете да бъде осъществена доставката. Това означава, че пратките до това местоположение се обслужват веднъж или два пъти в седмицата. След няколко дни получавате обаждане от доставчикът, че клиентът е отказал доставката, тъй като поводът за който е предназначен дамския часовник вече е отминал. Така освен пряко генерирана загуба свързана с куриерските такси в двете посоки, изборът на по-евтин куриер ще рефлектира и върху репутацията на вашият онлайн магазин.

За да използвате качеството на услугите, на големите куриерски фирми и в същото време да разполагате с ниска цена за доставка е препоръчително:

  • да подпишете договор с куриерската компания – този договор ви дава определен процент отстъпка. В различните компании факторите за формиране на намаление при доставка варират, но най-често те са свързани с броя пратки, които изпращате/получавате. Препоръчваме ви отстъпката, която ще получите да да бъде използвана директно към вашите клиенти. По-този начин те ще заплатят по-малка обща сума (стойност на поръчката + доставка), което от своя страна би ги накарало отново да направят поръчка през вашия онлайн магазин.
  • да подготвяме товарителниците предварително – по този начин ще получите допълнителна отстъпка към куриерската услуга. Електронният кабинет ви дава възможност освен да подготвяте товарителници, да проследявате пратки, да извършвате разпореждания по ваши пратки и други.
  • сумите от наложените платежи да постъпват по банкова сметка – така таксата при използване на наложен платеж ще бъде редуцирана на половина, което ще доведе до допълнително намаление на при формирането на крайната цена на доставка.
  • да изпращате поръчките си от офис на куриера – вместо да заявите куриер, който да дойде до офисът/склада ви за да вземе пратките които сте подготвили е по-добре преди края на работния ден, да занесете продуктите за изпращане в офиса на куриера. Ако сте подготвили товарителниците предварително и опаковали добре артикулите за изпращане, няма да се наложи дори и да чакате ред. Просто ги оставяте за обработка.

С тези четири стъпки бихте занижили значително крайната сума на доставката, като в същото време бихте използвали предимствата на големите куриерски фирми като бърза доставка на следващия ден, гъста мрежа от офиси, бързо разглеждане на заведена рекламация при щета и други.

Някои онлайн магазини предлагат възможността клиентите сами да избират куриера, чрез който да им бъде осъществена доставката. Тази опция е препоръчителна в случаите, когато имате голям брой генерирани поръчки и сте наели служител, който да се занимава изцяло с дейността по доставките. В противен случай, предимството ще има обратен ефект и ще ви губи ценно време, което може да пренасочите в друга посока.

В случай, че вашият онлайн магазин е локализиран в голям град (например София) и имате голям обем поръчки, бихте могли да помислите и върху възможността да предлагате собствена доставка в рамките на града. Доставката извършена в същия ден се цени високо от всички клиенти и със сигурност така бихте увеличили броят на клиентите с повторна поръчка при вас.

Не правете грешката, предлаганата отстъпка от куриера да задържате за себе си под формата на комисионна! Натрупаната сума, която евентуално би ви била изплатена е пренебрежимо малка, в сравнение с печалбата която може да генерирате от сумата на по-ниската доставка!

Направете анализ на сумата от дадена поръчка, при която бихте могли да си позволите да предложите безплатна доставка и промотирайте тази възможност. Тази сума не бива да бъде твърде висока, за да може да стимулира потребителите да генерират по-големи поръчки.

terzo

Кой е terzo?

Собственик и управител на Ring Media

Няма коментари

Вашият коментар