Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/yetbg/ringmedia.eu/wp-includes/post-template.php on line 284
Дигитален маркетинг & WEB услуги

Facebook – аСоциалната мрежа

В тази статия ще ви изложим рисковете на социалната мрежа и какви рискове тиктакат като бомба със закъснител за всеки бизнес използващ Facebook. Безспорно проектът е нещо революционно и ако мислите, че ще оплюваме най-успешния опит за глобализация на виртуалния свят в тази статия то грешите. По-скоро ше се опитаме да представим факти и да споделим личен опит, за да сте наясно какви точно рискове крие най-популярната социална мрежа.

В България отдавна сме свикнали да бъдем в периферията на събитията. Все още големите чуждестранни компании, гледат на страната ни като пренебрежимо малка част от големият европейски пазар. В тази връзка редица опции и възможности са заключени и при опит да ги активирате ще прочетете съобщение от рода на „За съжаление тази опция е недостъпна за вашата страна“. Пример за това са възможността за вертифициране на бизнеси и марки.

През последните 5 години, нашата организация активно работеше върху увеличаването на аудиториите в социалните мреже. Постигнатия резултат от нас беше впечатляващ: над 2 милиона таргетирани, реални потребители. Това постижение е постигнато и с влагането на немалка сума средства в подсилване на различни публикации: снимки, видеа и други. За този период от новоизгрял проект, се превърнахме в световен фактор и от тук започнаха проблемите.

Навярно това явление е често срещано във всички аспекти на човешкия живот – колкото по-голяма става една организация, толкова повече интереси засяга. В навечерието на апокалиптичните за нас събития, свързани с масовата чистка във Facebook имахме над 20% дял на потребители интересуващи се от рали автомобили. Бяхме се превърнали в третия най-посещаван сайт за рали в света, а прогнозите показваха че в близко бъдеще ще се похвалим с втората позиция. И тук ще използваме един цитат, който най-добре обрисува цялата ситуация „Да, ама не“.

Профилите и страниците, които управлявахме бяха деактивирани от Facebook, а като причина за това беше посочен факта че се представяме за някой друг. Въпреки стотиците изпратени имейли, придружени с неоспорими доказателства че сме реални хора, използващи реалните си имена и данни то жалбата ни беше отхвърлена и целия труд и вложени средства буквално за една нощ бяха съсипани.

Защо сме озаглавили статията аСоциалната мрежа? 

Три месеца се опитвахме да възстановим щетите от автоматизираната им система. Писахме писма до кой ли не, опитвахме се да се свържем с Facebook по телефона, сезирахме омбудсмана на Република България – а резултата от всички тези усилия беше никакъв. Facebook е една затворена екосистема, в която частните случай нямат абсолютно никакво значение. За тях всеки потребител или бизнес е просто едно число, а монополното им положение допълнително допринася за егоистичното поведение и липсата на каквато и да е обратна връзка. Пиша тази статия не за да се оплаквам, а за да се опитам да предпазя някой от вас. Колкото по-голяма става вашата аудитория, толкова вие самите се превръщате в по-голям дразнител за конкуренцията. А в свят, в който няма реален диалог между хора, а човеците са заменени от машини – сценариите биха могли да бъдат много.

terzo

Кой е terzo?

Собственик и управител на Ring Media

Няма коментари

Вашият коментар